Boktips
I höstas började vi köpa lite ekologiska produkter. Bananer framförallt, eftersom besprutningen inte enbart påverkar miljön utan även i stor grad plantagearbetarna. Bananer är en av världens mest giftintensiva jordbruksprodukter (se Manna - en medveten kokbok), och arbetarna bär väldigt sällan skyddskläder när odlingarna besprutas. Vilket medför att de ofta drabbas (inkl deras familjer eftersom de ofta bor nära plantagen) av cancer, hudproblem och sterilitet. Jag känner att jag mer än gärna betalar några kronor extra för att i mindre grad påverka människor i tredje världen.
Jag började nog vakna till när det stått så mycket om miljöförstöringarna, men nu börjar jag tänka mer egoistiskt. När vi köper kläder, elektronik, saker, så tänker vi ofta kvalitet. Är det för billigt, så ratar vi det. Det ska kosta en viss slant, och det ska vara kvalitet. Inget slarv. Men gör vi så när det gäller mat? Väldigt ofta så letar vi efter det billigaste, och ratar det som kostar lite mer. Lite snåla. Men maten är ju det vi livnär oss på. Det är det som får kroppen att fungera, och kroppen är ju det som är vi, som vi har när vi skalar bort allt det materialistiska. Det borde ju vara tvärtom, vi borde betala mer och få kvalitet vad gäller mat, och kanske tumma mer på kvaliteten vad gäller sakerna? Har jag kanske lite svårt för, så det får bli kvalitet på allt! :-)
Så nu köper vi ekologiskt så fort vi hittar något.
Nästa boktips: Ett sätt att snabbare ändra sina vanor, och faktiskt börja tycka att det är ganska äckligt med en del mat, som bröd i butiken som endast jäser 3 min (försök med det hemma), färdiglagade rätter som lagats med samma recept sedan 1900-talets början (fanns E-tillsatserna då?), varor som inte innehåller äkta råvara alls utan bara smaktillsatser, så ska man läsa Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik.
Förutom KRAV märkningen, så finns ett annat bra märke, rättvisemärket. Men då till det kluriga, det ena innebär inte alltid det andra. Vad ska man då välja? Ex, kaffe, ska man köpa KRAV märkt eller rättvisemärkt? Idag blev det KRAV märkt.
1 kommentar:
Ja....det här med Rättvisemärket Fair Trade är dock inte helt okontroversiellt. Det v publicerades en debattartikel om det i dagens City (4:e feb). Finns i övrigt en hel del undersökningar/rapporter som visar på att de allra fattigaste bönderna förlorar på att vi västerlänningar handlar s k fair-trade-produkter då framställningen av dessa produkter tarvar storbruk, vilket gynnar de rikare bönderna. I själva verket är det så att mycket pekar på att de riktigt små och fattiga bönderna tjänar på av att vi handlar vanligt kaffe då vinsterna då kommer småbönderna till del, vilket inte sker med rättvisemärkt kaffe. Följande länk förklarar resonemanget utförligare: http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=9175665252
//"Stoffe"
Skicka en kommentar